لیست گواهینامه های ایزو
لیست گواهینامه های ایزو بسیار متعدد هست و تعداد بسیاری از گواهی نامه های ایزو وجود دارد که در سازمان جهانی استاندارد ایزو تهیه و تدوین شده است. ایزو الزامات و استانداردهای مورد نیاز سازمانهاست که درون سازمان جهانی ایزو تهیه شده. سازمان جهانی ایزو در ژنو سوئیس واقع شده است و استانداردها درون این سازمان تهیه و تدوین شده اند. تمامی کشورها در این سازمان عضویت دارند. الزامات تعریف شده و همان استانداردها هنگامی که در سازمانی طراحی و پیاده سازی شده و استقرار میابند در قالب گواهی نامه به سازمانها ارائه می شوند. گواهینامه های ایزو با توجه به نوع فعالیت سازمانها متنوع و متعدد هستند و هر استانداردی یک کد چهار الی پنج رقمی دارد که مختص آن استاندارد و گواهینامه است. گواهینامه های ایزو به طور کلی دو گروه می شوند: گواهی نامه ایزو عمومی ، گواهی نامه ایزو خصوصی .
لیست گواهینامه های ایزو یک اصطلاح متعارف هست که شرکتها درون گوگل جستجو می کنند و اساسا چنین لیستی وجود ندارد و منظور از این عبارت همان استانداردهای ایزو هست.
گواهی نامه های ایزو عمومی شامل: ایزو9001 سیستم مدیریت کیفیت ، ایزو14001 سیستم مدیریت زیست محیطی و ایزو45001 سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه ای و HSE سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی و زیست محیطی هست. همچنین استانداردها و گواهی نامه های مشتری مداری را نیز می توان در لیست گواهی نامه های عمومی ایزو قرار داد. گواهی نامه ایزو 10001 سیستم مدیریت رضایت مشتریان – کدهای منشور رفتار سازمانی ، گواهینامه ایزو 10002 سیستم مدیریت رسیدگی شکایات مشتریان ، استاندارد ایزو 10004 سیستم مدیریت سنجش رضایت مشتریان و ایزو 10003 سیستم مدیریت کیفیت ، حل اختلاف مشتریان .
گواهینامه های ایزو تخصصی شامل ایزو 31000 سیستم مدیریت ریسک ISO 31000 ، ایزو 28001 سیستم مدیریت ایمنی زنجیره تامین ISO28001 ، ایزو 10006 سیستم مدیریت کیفیت در پروژه ISO10006 ، ایزو 22000 باعنوان سیستم مدیریت ایمنی در صنایع غذایی ISO22000 ، ایزو 29001 سیستم مدیریت کیفیت در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی ISO29001 ، ایزو 21500 سیستم مدیریت پروژه ISO21500 ، ایزو 16949 سیستم مدیریت ایمنی در صنایع خودروسازی ISO16949 ، ایزو 15189 سیستم مدیریت آزمایشگاههای پزشکی - الزامات کیفیت و صلاحیت ISO15189 ، ایزو 13485 سیستم مدیریت ایمنی در صنایع و تجهیزات پزشکی ISO13485 ، ایزو 27001 سیستم مدیریت امنیت اطلاعات ISO27001 ، ایزو 50001 سیستم مدیریت انرژی ISO50001 ، ایزو 100015 سیستم مدیریت آموزش ISO100015 ، ایزو 20000 سیستم مدیریت خدمات فن آوری اطلاعات ISO20000 و انواع استانداردهای دیگر میشود.
گواهینامه های ایزو بسیار متنوع و متعددند و برای هر زمینه کاری استاندارد و یا استانداردهای خاصی تعریف شده است. اما سه استاندارد ایزو9001 سیستم مدیریت کیفیت ، ایزو14001 سیستم مدیریت زیست محیطی و ایزو 45001 سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه ای عمومی ترین و مهمترین استانداردهای موجود هستند و جهت تمامی مشاغل با هر زمینه فعالیت کاربردی بوده و مورد استفاده قرار می گیرند. لازم بذکرست هنگامی که یک سازمان سه استاندارد ISO9001 و ISO14001 و ISO45001 را برای سازمانش طراحی و پیاده سازی می کند اصطلاحا می گویند آن سازمان دارای یک سیستم مدیریت یکپارچه و یا همان IMS هست. در این بین ایزو9001 عمومی ترین استاندارد و مادر تمامی استانداردها محسوب می گردد و جهت تمامی مشاغل و بهبود روند کیفی و ایجاد یک نظم سیستماتیک در یک سازمان بسیار مثمر ثمر هست.
مراجع صادر کننده ایزو
مراجع صادر کننده ایزو مبحث دیگری هست که در حیطه لیست گواهی نامه های ایزو حائز اهمیت بالایی هست. همان طور که در بالا بیان شد، سازمان ایزو وظیفه تدوین استانداردها را برعهده دارد و در سایت ایزو به آدرس WWW.ISO.ORG تنها مرجعی که جهت صدور ایزو قابلیت دارد و معتبر هست نهاد بین المللی IAF هست که یک نهاد جهانی هست و تمامی کشورها درون آن اعضایی دارند که همان AB ها هستند و AB های اعتبار دهنده به ایزو ها همگی درون سایت IAF قابل مشاهده هستند و هر AB تعداد مشخص و معینی استاندارد را می تواند مجور صدور بدهد و یک AB نمی تواند مجوز تمامی استانداردها را صادر کند. AB ها خودشان جگواهی ایزو صادر نمی کنند و این وظیفه را بر عهده نهاد دیگری می گذارند که همان CB های مراجع صادر کننده ایزو هستند و تعداد زیادی CB تحت نظر هر AB فعالیت می کند. با این تفاسیر بایستی چنین بیان کرد که گواهی نامه های ایزو از طریق مراجع صادر کننده ایزو ( CB ) هایی صادر می شوند که تحت اعتبار یک AB فعالیت کرده و مجوز صدور ایزو می گیرند که خود این AB ها تحت اعتبار یک نهاد بین المللی با عنوان IAF فعالیت می کنند و اجازه فعالیت می گیرند. گواهی نامه ایزو صادر شده به این روش دارای بالاترین سطح اعتبار هست. اما یکسری دیگر از مراجع نیز هستند که غیر IAF هستند یعنی تحت اعتبار IAF صادر نمی شوند و CB ها و AB های داخلی هستند و ساختگی هستند و اصطلاحا مراجع خصوصی هستند و اما اعتبار دارند و همگی دارای یک سطح اعتبار هستند و بابت مقاصد مختلف سازمانها از اخذ ایزو کاربرد لازم را دارند و مورد تایید هستند.
مراحل اخذ گواهینامه های ایزو
مراحل اخذ گواهینامه های ایزو به این شکل تعریف می گردد:
1- انتخاب هدف از اخذ گواهینامه ایزو ( اخذ ایزو جهت شرکت در بازارهای جهانی و یا همان صادرات ، دریافت ایزو جهت مطرح شدن در بازارهای جهانی ، گرفتن ایزو جهت شرکت در بازارهای داخلی و یا همان مناقصات، دریافت ایزو جهت تبلیغات ، اخذ گواهینامه ایزو جهت رقابت در میان رقبا ، دریافت گواهی نامه ایزو جهت پیاده سازی واقعی و گرفتن ایزو به هر منظور سری که خود سازمان می داند. )
2- انتخاب مرجع صادر کننده ایزو ( مراجع IAF و مراجع غیر IAF ) که در بالا به اختصار به آن پرداخته شد.
3- مستند سازی و پیاده سازی استانداردهای ایزو مطابق گواهی نامه درخواستی
4- ممیزی داخلی و ممیزی خارجی ( شناخت انطباقها و عدم انطباقها و رفع عدم انطباقها با کمک مشاوره و شخص ممیز )
5- ممیزی نهایی ( در ممیزی نهایی ممیز با یک بررسی کلی و در صورت عدم مشاهده عذم انطباقها اجازه صدور ایزو را صادر می کند ).
6- ثبت و صدور گواهی نامه ایزو ( در این مرحله با مجوز ممیز گواهی نامه ایزو از طریق مراجع صادر کننده ایزو صادر می گردد).
گروه مشاوره مهندس محمدیان با وجود مشاورین خبره و آگاه و خدمات مشاوره رایگان، تمامی انواع استانداردهای ایزو را شناخته و متقاضیان را جهت اخذ ایزو متناسب نوع فعالیت سازمان راهنمایی می کند و جهت دریافت گواهی نامه های ایزو متناسب نیاز و وقت و هزینه سازمان همراه شماست.
با ما در تماس باشید