گواهینامه ISO - صنایع نفت، گاز و پتروشیمی
ISO چیست؟
ISO در فرهنگ لغت لاتین معنای همسان سازی یا یکسان سازی را میدهد. در شهر ژنو سوئیس مرکزی بین المللی برای تدوین استانداردها و قوانین اجرایی در مشاغل و حرفهها تأسیس شده است. نام این مرکز بینالمللی با نام ISO شناخته میشود. ISO مخفف عبارت International Organisation for Standardiztion میباشد. البته کار اصلی سازمان بینالمللی استاندارد سازی با معنی کلمه ISO رابطهای تنگاتنگ دارد چراکه هدف اصلی سازمان ایزو هم ایجاد هماهنگی و یکسان سازی استانداردهای مختلف مشاغل و حرفهها در میان تمام کشورهای عضو میباشد. سازمان بین المللی استاندارد سازی از نمایندگان کشورهای مختلف دنیا تشکیل شده است که ایران هم یکی از عضوهای این سازمان است. سازمان ایزو با انجام تحقیقات به تهیه و تدوین استانداردهای مختلفی پرداخته است و برای هر استاندارد یک کد اختصاری تعریف کرده است. تمام قوانین و دستورالعملهای تدوین شده در قالب گواهینامههای ISO از طرف سازمان ایزو منتشر شدهاند.
گواهینامههای ISO به چند دسته تقسیم میشوند؟
سازمان جهانی استاندارد سازی گواهینامههای ایزو را در دو قالب استانداردهای سیستمهای مدیریتی و استانداردهای مربوط به محصولات و خدمات تدوین نموده است. از طرف دیگر استانداردهای سیستمهای مدیریتی را در دو نوع عمومی و تخصصی تدوین نموده است. قوانین و دستورالعملهای عمومی طوری تنظیم شدهاند که قابلیت طراحی، اجرا و پیاده سازی در هر نوع زمینه فعالیتی را دارند. استانداردهای تخصصی فقط مختص یک نوع حرفه و فعالیت تدوین شدهاند و قابلیت اجرایی در هر شغل و حرفهای را ندارند. گواهینامههای ایزو که برای سیستمهای مدیریتی طراحی شدهاند به استاندارد سازی سیستم اجرایی و فرآیندها میپردازند و نوع محصول یا نوع خدمات در این نوع استانداردها مد نظر نمیباشد. گواهینامههای مربوط به محصولات و خدمات به بررسی کیفیت محصولات و بهبود خدمات توجه نموده است.
استاندارد جهانی ویژه صنایع نفت، گاز و پتروشیمی چیست؟
سازمانها و شرکتهای فعال در حوزه صنعت نفت، گاز و پتروشیمی از جمله مهمترین و اصلیترین سازمانهای صنعتی در ایران هستند که با توجه به وجود سرمایههای عظیم نفتی سازمانها و مؤسسات بسیاری در حوزه نفت و گاز و پتروشیمی در حال فعالیت میباشند. بهمن خاطر رقابت برای تصاحب بازارهای داخلی و خارجی در میان این سازمانها بسیار زیاد میباشد. مدیران و مسئولان آگاه سازمانهای مربوطه میدانند که برای کسب موفقیت باید با تمام استانداردهای روز دنیا همقدم و هماهنگ شوند. مهمترین استاندارد سازمان ایزو که برای صنایع نفت، گاز و پتروشیمی تدوین نموده است استاندارد ISO 29001 میباشد. سیستم مدیریت کیفیت ویژه صنایع نفت، گاز و پتروشیمی از جمله گواهینامههای تخصصی در حوزه سیستمهای مدیریتی سازمان بینالمللی استاندارد میباشد. سازمانهای مربوط به صنعت نفت و گاز و پتروشیمی بغیر از اخذ گواهینامه تخصصی ISO 29001 میتوانند از همان ابتدا یا بصورت همزمان ISO 9001 را تحت عنوان سیستم مدیریت کیفیت را دریافت نمایند. ISO 9001 با افزایش سطح کیفیت فرآیندهای سازمانها و همچنین با شفاف سازی فرآیندها و جلوگیری از کارهای تکراری باعث توسعه و بهبود شرایط سازمانها میشود. ISO 14001 بعنوان استاندارد سیستم مدیریت زیست محیطی و ISO 45001 تحت عنوان سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی از دیگر استانداردهای مرتبط به صنایع نفت، گاز و پتروشیمی میباشند. سه گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۱۴۰۰۱ و ایزو ۴۵۰۰۱ از جمله گواهینامههای بینالمللی ایزو هستند که به صنعت نفت و گاز مرتبط میشوند. گواهینامه IP بعنوان یک استاندارد محلی هم مرتبط با صنایع فرآوردهای نفتی میباشد.
مدارک مورد نیاز جهت ثبت نام استانداردهای مرتبط به صنایع نفت، گاز و پتروشیمی
سازمانها و شرکتهای فعال در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی نیازی به داشتن مدارک خاص و ویژهای ندارند و فقط با تکمیل فرم ثبت نام ایزو میتوانند پروسه اخذ گواهینامههای ایزو مربوطه را انجام دهند. فرم درخواست گواهی ISO را Application form نیز مینامند. آیتمهای فرم درخواست گواهینامه ایزو بصورت فارسی و انگلیسی نگارش شدهاند. بیشتر مشخصات داخل فرم مربوط به مشخصات حقوقی سازمان مانند نام شرکت، زمینه فعالیت و آدرس شرکت و همچنین نام مدیر عامل و یکسری اطلاعات دیگر میباشد.
مراحل دریافت استانداردهای عمومی و تخصصی ویژه صنایع نفت، گاز و پتروشیمی چگونه است؟
برقراری تماس با مرکز مشاوره فعال در حوزه ایزو ( برقراری تماس با مرکز محمدیان )
درخواست فرم ثبت نام گواهینامه ایزو و تکمیل فرم
مشخص نمودن اهداف سازمان
انتخاب مرجع صدور گواهینامه ایزو
انتخاب نوع گواهینامه ایزو
طراحی، اجرای مستندات و پیاده سازی استانداردهای ایزو
انجام ممیزی داخلی
انجام ممیزی نهایی
ثبت و صدور گواهینامه ایزو
صفحه ما را در اینستاگرام دنبال کنید